Just be careful! Too many bulls, including me…
Too big to fight weed, excellent partner to dance with
RAN HOVAV FORCAST 2013
UP WE GO
כשאתה יוצא למלחמה הניצחון הוא לא דווקא של החזק אלא של מי שהיטב לחקור ולמד את אויבו. מידע מודיעיני שווה בערכו לגייסות שריון. אני מוצא לנכון להפנות את המשקיעים למכתב בו סקרתי את הצפוי לנו בשווקים ב- 2012 ,אחת הקביעות שלי הייתה "Stocks can fly". שם הרחבתי והסברתי כי אין מקום תמיד לחפש את הקשר בין הכלכלה לבין מחירי השווקים. בהינתן נתוני בסיס מסוימים Stocks can fly
כמנתחי מגמות, עיסוקנו אינו מתיחת ביקורת על הנעשה אלא הבנה, ניתוח והפקת רווח
ארצות הברית: ה"בלוף הפיסקאלי": כתבנו וכך היה. בדקה ה-90 "זמן פציעות" למה הדבר דומה? כולם מכירים את התופעה של עמידה על המקח בשווקים. זו חוויה בפני עצמה. הקונים כבר גמרו אומר:את המוצר יקנו. באמת לא משנה מה יהיה המחיר. מה שיזכרו החבר'ה זה "שלא יצאנו פראיירים"! התווכחנו כמו גדולים. לאחר מכן איש לא יזכור בדיוק באיזה מחיר רכשנו.בעוד כמה שנים בעיקר יספרו על הוויכוח הקולני בשווקים. אחר כך נוכל ללכת לבוחר ולצעוק מעל כל במה: "ניצחנו, הבטחנו וקיימנו!" זה ממש לא משנה באיזה צד אתה, אובמה או בצד האחר. כולם הפסידו. כמו תסריט מגוחך הכתוב מראש היה ברור שהדרמה תאפיל על התוכן. העלאות מיסים מעולם לא גרמו לכלכלה לצמוח. התייעלות, קיצוץ, ניוד,הכשרה מקצועית, תשתיות חינוך, הצמחת יתרון יחסי - זה כן. לארצות הברית מחכות מספר דרמות מבוימות בשנה הקרובה: קיצוצים אוטומטיים ,תקרת החוב. אל דאגה: כולם יספקו תסריטי הוליווד. בסופו של דבר הם ימשיכו וידפיסו כסף. המשקיעים שמים את כל יהבם על הבנק המרכזי. לא נראה בעתיד הקרוב שיפור בסביבת האבטלה. זכרו את שכתבתי: לשוק המניות יש נשמה משלו. בתנאים הקיימים של נזילות אדירה, ריבית נמוכה ומעורבות אגרסיבית בשווקים המניות עשויות להניב תשואות חיוביות גבוהות. חברות כמו Nyke, Priceline.com ,אינטל,BZ ,HK , GE ייהנו מהמשך ביקושים של המשקיעים. תהליך נוסף שיתרחש הוא ההבנה כי החלשות הדולר אינה תהליך זמני וכי כל קשר בין נתונים המאוששים את הכלכלה לבין התחזקותו של הדולר לא יתקיימו. קצב ירידת הדולר ילך ויואץ. ארצות הברית לא תיקלע למצב שבו היא אינה משלמת את חובותיה כי היא פשוט תדפיס דולרים. המשך ההדפסות יקשה על קובעי המדיניות להמשיך ולבצע מניפולציה אינפלציונית. החלשות הדולר תגרור גם מצב של הפסדים באגרות החוב והמשך מגמת העלייה למחירי הסחורות. נהיה עדים לפרץ אינפלציוני אחר השקעות מוחשיות כמו נדל"ן, אומנות, סחורות ובעיקר מניות. זאת מאחר ומניות הסיכון הן נזילות בעלות יכולת המרה מהירה מאוד.
כמה מילים על שוק הנדל"ן בארצות הברית: בעוד כמה שנים הזכירו לי בבקשה שכך כתבתי. מה שקורה כרגע בשוק הזה אינו שוק שהגיע למצב של תחתית ומשם כולם מחכים לעלייה. זהו בדיוק התהליך של הפיכת מטבע מרזרבה בנקאית למשהו מוחשי- כלומר נדל"ן. אין כל קשר בין הנתונים שאנו עדים להם לבין התאוששות של שוק הנדל"ן. מי שרוכש נדל"ן בארצות הברית כמוהו כמהמר על הרולטה. תשואות של10% אינן תשואות ברות קיימא לאורך זמן והן מרמזות על הבאות. זה לא יקרה בהכרח עכשיו.המגמה הזו תימשך לפחות בשנתיים הקרובות. מי שעיניו בראשו יודע שזה לא אמיתי,הפרדוקס הוא שככל שההתערבות של הבנק המרכזי תהיה אגרסיבית יותר כך סיכויי השוק לעלות חזקים יותר.
אירופה: שם אין הרבה חדשות. יש בעיקר תפילות... הגוש האירופאי נמצא במסלול ברור של האטה ואנמיה, גם כאן נחווה התערבות אגרסיבית של הבנק המרכזי. הגוש מזדקן כתוצאה של יציאת צעירים לחפש את עתידם במקום אחר. אחד היעדים להערכתי הוא אפריקה. איני יודע בדיוק מה קובעי המדיניות באירופה "מעשנים" או לועסים אבל זה בטח "גת"חזק מראש העין... הם טיפחו מדיניות של טייחים: מחכים, צועקים, נלחצים, מתערבים ומבצעים סתימות מקומיות במקום טיפולי שורש. עד כה אופן הטיפול במשבר היה טוב, אולם יש להבין: אין חצי גלובליזציה, או לבחור "מה בא לי" מהגלובליזציה. כך אין מצב שבו גורם מהותי אחד בכלכלה ילך לריסון תקציבי כאשר גוש האחר נוהג בהרחבה תקציבית. זה לא יכול להיות. באירופה כולם תלויים אחד בשני וכרגע החברים מעתיקים מברננקי, האח הבכור של הכלכלה העולמית. כולם יתיישרו עם מעשיו ויספקו תיאבון לסיכון הולך וגדל. השווקים באירופה עתידים לתת תשואה עודפת על פני השוק בארצות הברית.
סין: הכוח העולה אסיה 70% מהכלכלה העולמית New Generation
דור המנהיגים הנוכחי הולך ודור חדש ינהיג את המעצמה הזו. החל מ-.2013.חלק ניכר מהצמיחה של השוק הסיני מבוסס על צריכה מקומית (בדומה לארצות הברית).התופעה של המעבר מהכפר לעיר רק תלך ותתעצם ותזכה למענקים מצד הממשלה. לכן נראה את רמת ביקושים הפנימיים הולכים וגדלים בסביבת ריבית אפס. השוק הסיני נראה אטרקטיבי מאוד. כך גם הפיליפינים, תאילנד, אינדונזיה. הם יהפכו שחקנים חזקים ויעלו מעל לכלכלה ההודית.
יפן: ראש הממשלה הנכנס שינזו אבה הכריז מלחמה על האינפלציה. אני יכול לצחוק מהבדיחה הזו מבלי להבין מילה אחת ביפאנית. הם כולם למדו באותה הפקולטה להדפסה... אנו נראה מדיניות מוניטארית מרחיבה ללא כל הגבלה. השקעות בתשתיות כדי שחייזרים ייסעו שם והנפקות אג"ח.להערכתי, היין היפני נכנס לתקופת של היחלשות מהותית הולכת וגוברת וזה גם מלמד על המשך המגמה החיובית של השוק ביפן. כתבתי כך לפני כשנה וכך אכן קורה. היפנים יהיו חייבים להגביר את רכישות הזהב כאמצעי הגנה אינפלציוני.
ישראל: Markets continue to rise: אני יכול להעיד כי מילים אל כתובות בניקיון דעה פוליטית. כבר כמעט הצבעתי לכולם... אני לא כל כך מבין את הדרמה שסיפק "המצוק הפיסקאלי". אני רואה הרבה יותר מצוקים מהותיים העומדים בפני בנימין נתניהו. זכרו שכתבתי כי הממשלה הנוכחית הייתה האחרונה בה היה מר נתניהו חזק פוליטית והיה יכול להוביל את המדינה לכל נ.צ. שרצה. זה נגמר.הנה כמה מצוקים: מצוק המנדטים, מצוק הקואליציה, המצוק העולמי, כפי שזה נראה כרגע אין לנתניהו קואליציה טבעית אותה היה רוצה כדי להמשיך ולהעביר את הזמן. שני תרחישים עיקריים יכולים להפתיע: ממשלה של ליכוד- עבודה - שינוי - ליבני , או בחירות חדשות. בהעדר תקציב ובהעדר הסכם קואליציוני ריאלי ופרגמטי, השוק המקומי זול. נמשיך לראות משקיעים קונים חברות ומניות ישראליות.
מתכות יקרות : ועוד איך יקרות!! Boom prices:: כפי שכתבתי, המעמד של הדולר כמטבע רזרבי ילך וייחלש. אני מאמין כי מחירי המתכות, בעיקר הכסף, מהווים הזדמנות בלתי חוזרת. אני מאמין כי משקיעים המנכסים לעצמם התנהלות בה הם רוכשים מתכות באופן קבוע תוכיח את עצמה. אוקיינוס השטרות המודפסים יגרום לאינפלציה. במהלך השנה אפרסם סקירות רחבות ומחקרים שערכתי בהתייחס למתכות - בעיקר לכסף. אגב, אם הכסף היה רץ לכנסת אני בטוח שהקופירייטר היה מרכיב סיסמת בחירות בנוסח: "זה שהצבע שלי שונה, לא אומר שאני שווה פחות"! ועל סיסמה זו הייתי חותם בשתי ידיי. כמי שעוקב אחר הרכישות של המתכת מידי יום, מדובר על השקעת העשור.
אין תגובות:
הוסף רשומת תגובה