האם אתם מכירים את הסיפור אודות האדם האומר שהיום הוא יתפוס את הדג הכי גדול? שום דבר לא קורה. עוברות וחולפות השנים. בשנה העשירית זה קורה. האיש תפס את הדג הענק. עכשיו: מה יירשם בספרי שיאי העולם אודות האיש: האם תהא הכותרת "דייג מוצלח"?
מכאן נמשיך גם לעוד כמה מושגים: מהי "אנליזה"? מהו "גורו"? מה זה "דירוג אשראי" ומה הקשר לציון באנגלית של הבן שלי ולבסוף - דרישת שלום מאיראן.
הגדרת המונח "מדינה" בוויקיפדיה: חברה של בני אדם המתגוררים בטריטוריה ספציפית... מנוהלים על יד מי שעומד בראש המדינה.
המונח "משבר" בוויקיפדיה (רצ"ב קישור) מוגדר כמשהו שהוא אירוע חריג, לא מתוכנן, משהו שיוצא משליטת המנהלים.
"כסף" בוויקיפדיה (רצ"ב קישור) מוגדר כ אמצעי-חליפין במסחר, שתכליתו לפשט את פעולות הקניה, המכירה והתשלום עבור סחורות, עבודה או שירותים.
אז מה קורה כרגע? יש אבדן שליטה? יש חוסר בכסף? יש משבר? נסביר...
לא כל משבר דומה למשבר קודם. יש חשיבות מכרעת ללימוד ההיסטוריה, אך לא תמיד לימוד זה ייתן בידינו כלים להתמודד מול המשבר הבא. בדיוק כפי שהשתנו כלי הנשק במהלך המלחמות, כך גם בצד הכלכלי. תארו לעצמכם לוחם רומאי, מצויד בכלי נשקו המתאימים לזמנו, שהיה נקלע לקרב במלחמת העולם השנייה... חשוב מאד להבין את השינויים שחלו וכיצד הם משפיעים על אופי ניהולו של כל משבר. לדוגמא, המשבר הכלכלי הגדול של 1929- 1930. אם היה אז אינטרנט בעולם, האם המשבר היה נראה אחרת? כל שינוי בפרמטר כלכלי-תפוקתי כמוהו כפער בין מה שקרה לבין מה שעשוי להיות השינויים שקרו מאז פרוץ המשבר האחרון,
יש הבדל מהותי בין חוב של פירמה ובין זה של מדינה. חוב של מדינה הוא חוב אלסטי.
אירופה: במכתבי האחרון מ- 31/12/2011 כתבתי כי אירופה אינה עצלה. היא פשוט לא ממהרת. מה שנכתב הוא מה שקרה. אין לאירופאים שום סיבה למהר, לפחות לא כרגע. הירידה האחרונה במחיר היורו עוזרת מאוד לכלכלה האירופאית, בעיקר למדינות המתועשות. התיירות נכנסת. הם גם מבינים ויודעים: במשבר הזה אף אחד אינו חסין – והוא מדבק, ממש וויראלי.
בעיית החוב היא כרגע הבעיה האחרונה על סדר היום שלהם, באירופה. הראשונה היא האבטלה.
לו הייתם נקלעים לאי בודד בו יש שפע: הכול זמין ולא נדרש מכם לעשות דבר וחצי דבר. כל היום היה מצופה מכם לבלות "בטן- גב"... כמה זמן יכול מצב כזה להימשך? נכון, ישנם כאלה שזה חלומם, אך גם להם מהר מאוד תימאס הבטלה והם יחפשו עיסוק בין הקונכיות ...מה לעשות? זה טבע האדם: אני עושה משמע אני קיים, אני עובד - משמע יש לי עתיד.
סיר הלחץ החברתי הוא הבעיה הגדולה ביותר. ראו כיצד הדברים מסתדרים: באחד המכתבים שלי כתבתי כי המדינה היא המצאה משונה: בעצם היא חבורה של אנשים שמתאגדת, ממליכה על עצמה מלך- וזה מנצל את כוחו כדי להתעלל בחבורה! נכון, זה פשטני מדי. אך חישבו כיצד נוצרה מדינה?
חבורה של כמה אנשים ש"פחדו לישון לבד" קמו בבוקר עם "מפלצת"! למדינה יש רשות לעשות הכול. מה הבעיה: יש חוב? בואו ונעלה את המיסים ל- 80% למשך שנתיים ימים וכך ניפטר מהחוב! מדינה יכולה לחוקק כל חוק שתרצה (להבדיל מחברה, שכדי לפתור את הבעיות הכלכליות שלה מחליטה לייקר את שירותיה... זה לא יעבוד!) ,
אז למה זה לא קורה? מדוע מדינות אירופה מפחדות לעשות מה שכל ילד היה עושה? מדוע אין תכניות קיצוץ אגרסיביות? (עזבו את יוון, היא "תרנגולת הכפרות" של אנג'לה מרקל, שאף יכולה לתת דוגמא לארצות הברית של אמריקה). אף מדינה לא העזה ליישם תכנית שכזו. מדוע? כי כאשר יש אנשים רעבים אין חוקים! לכן הבעיה המרכזית שלהם היא בעיית האבטלה. אז איך פותרים את הבעיה?
הם חייבים ליצור צמיחה! עם החוב אפשר לחיות, אך עם האבטלה בממדיה שבאירופה ממש לא. לכן, קוראים יקרים, הם חייבים להגביר את קצב הזרמת ההון לשווקים, לספק נזילות, להגדיל את קרנות ההצלה .
הם ימשיכו וידפיסו כסף, כי זה הכסף של המדינה והמדינות יכולות לעשות ככל העולה על רוחן. לצד הדפסת הכסף אנו נראה התערבות ממשלתית הולכת וגוברת ביצירת מקומות עבודה. הם ילכו לאיחוד פיסקאלי. זה ברור: כך יהיה יותר קל להדפיס כסף ולצאת לתוכניות רכישה נקודתיות, בעיקר בשוק הדיור.
סין – ואתה כל יתר המדינות שהוזכרו כמסייעות -בפועל הן תכנסנה את היד לכיסן ותשתתפנה בכל תכנית חילוץ.
כמה זמן זה יכול להימשך? מי יודע ומה לנו לנבא? זה לא המקצוע שלנו. להערכתנו, כרגע התהליך הזה נראה טוב לשווקים. זה גם אומר ש"מלחמת העולם השלישית" שיצאה לדרכה, תלך ותגבר. זו המלחמה שעליה היינו הראשונים לכתוב :"מלחמת המטבעות " ( אגב, המונח הפך שזור ומוזכר בכל וועידה כלכלית). הרמטכ"לים הם הבנקים המרכזיים, גייסות השריון הן המדפסות וכל אחד מהצדדים הלוחמים ירצה לראות את המטבע שלו הולך ונחלש. מהלכי המלחמה יכללו העלאת מיסים ומכסים על היבוא כדי לעודד ייצור מקומי, הדפסות כסף, עוד ועוד תכניות רכישה - עד כדי שאנשים עוד ילכו עם מניות בכיסם ולא שטרות - הכול יעלה! הם ינסו לפרוק כל עול ביורוקרטי, כדי לעודד תכניות בנייה. הכסף יהיה זמין לכל. עידוד תעסוקה יינתן כהקלה במס החברות.
ארצות הברית: השנה היא שנת בחירות ואם יש יעד מטרה שאתו קם הנשיא בבוקר והלך לישון בערב הוא האבטלה. צפו לתוכניות יצירתיות בתחום. זה ייתן זריקת עידוד למשק ולשווקים.
זכרו שככל שהתערבות הממשלתית תלך ותגבר, המשקיעים ירגישו יותר ויותר בטוחים. אתם מכירים את המעשה בילד שלוקח את הכרטיס האשראי של ההורים. הוא תמיד יוציא יותר ממה שהוא יכול כי יש לו כרטיס אשראי של ההורים...
כפי שכתבתי, הרגישות תימשך אך אנו נראה התערבויות ממשלתיות הולכות וגדלות. זאת לפחות בטווח עליו ניתן לצפות. התהליך יהווה קטליזטור וזרם נתוני מאקרו יזרום לשווקים.
יכתבו כל האנליסטים מה שהם רוצים: חוסר הוודאות הוא הוודאות . כל אנליזה כבודה במקומה מונח, אך מרבית הכותבים היום מופעלים ממקום הפוזיציה האישית שלהם בשווקים! יש כאן שחקן אחד - והוא עדיין חזק מכולם. שמו "בנק מרכזי". נכון לעכשיו ברצונו - יעשה ברצונו – יקרה. בשלב הזה של המשבר הכול בידיהם של הבנקים המרכזיים.
לפני כשבועיים התקיים בביה"ס של בני בכורי, רום, "יום הורים". המורה סקרה את התנהגותו והציונים של הילד. כאשר הגיעה למקצוע "אנגלית", הרימה המורה את ידה בתנועה מיואשת, הישירה מבט אל רום ואמרה : "באנגלית, רום, יש לך ציון 60" ונקשה על השולחן, בליווי מן חיוך שכזה... "גנוב" שאיש מלבדי לא ראה. (ושהחזיר אותי שנים אחורה, כאשר איש לא האמין ביכולתי, נו? תשאלו אחרים עלי... הכול היסטוריה!).
בחזרה ל"יום ההורים": המורה הזכירה לי בדבריה חברת דירוג אשראי ואני החלטתי לנהוג בדיוק כפי שנוהגים בחברת דירוג. חבקתי את רום ושאלתי אותה: "אמרי לי, גברתי המורה, ציון 60 זה עובר, נכון? "
"כן" היא ענתה - וזה דומה למי שהורידו לו דירוג אשראי, שישאל את החברות: "בדירוג הזה אני יכול להמשיך לגייס?" ברור שכן. בחזרה למורה: האמת היא שהיא קצת כעסה: "כן, אמרתי לך, עובר. אבל לא שמעת? יש לו ציון 60!" עניתי: "כן גברתי, שמעתי, אבל תסתכלי עליו, הוא לא שווה הרבה יותר מזה?"
שלא יהיה לכם ספק: שוחחתי עם רום. השבוע הביא ציון 88 באנגלית. כמו חברות דירוג האשראי...נו, אז הורידו את דירוג האשראי. מה זה אומר? כרגע לא דבר ולא חצי דבר. ההפך: קיים סיכוי שהדירוג יועלה שוב וייתן תקווה למשקיעים. נכון לעכשיו אין משמעות לדירוג. זה שמוכר הוא זה שקונה ...
מי שצועק בשערים ביום קיץ כי עשוי לרדת גשם וגם ימשיך ויעשה זאת בכל ימות השנה, הרי בסוף ייצא גדול - כי גשם כנראה ירד בסוף.
ההקבלה הראויה היא לא לצעוק ולא להפחיד ממה שעשוי לקרות, כי זה הרי יקרה בסוף. אנאליזה ראויה היא הבנת המצב הנוכחי, מה קורה עכשיו וכיצד עלינו לנהוג.
אז יש משבר?... כן. ברור שהחולה לא מרגיש טוב. אז רגע, היכן הוא, באיזה מחלקה? במיון? בפנימית? בטיפול נמרץ? האמת היא שהחולה מורץ ממחלקה למחלקה. העובדה שהוא עדיין רץ ואינו מובל על כיסא גלגלים או אלונקה מרמזת שקיימת שליטה, אך החולה שלנו עוד צפוי להרבה זמן של ניוד בין המחלקות השונות, בין מחלקת הגירעון למחלקת האבטלה, מחלקת הדיור ועוד .
ואנחנו? תפקידנו לעקוב מקרוב, לבחון בכל פעם מחדש ולבצע הערכות. אכתוב שוב את אשר כתבתי בשנה האחרונה: "עצבנות עם מסכים ירוקים".
מספר מילים על מחירי המתכות :
מחירי המתכות הגיבו לנאומו של ברננקי השבוע. אם לקצר את הכותרת: "שני צעדים קדימה וצעד אחד אחורה..." ניתן היה לשמוע רמיזות קולניות לגבי תכנית רכישה נוספת העומדת על הפרק. מחיר הכסף הנוכחי הוא הזדמנות. התנודתיות במחיר הכסף תמיד גבוהה יותר. (אגב, כך תזהו ילד עם פוטנציאל!) כפי שכתבתי בעבר, יותר ממחצית כמות מתכת הכסף שכורים מופנית לתעשייה. כסף במחירים העכשוויים הינו הזדמנות חסרת תקדים. כך גם לגבי פיזור נכסים במטבע הפיזי.
השבוע קיבלתי דרישת שלום מאירן. ישנם שם אנשים המתרגמים את המכתבים שלי לשפתם ויש לי שם קוראים. הם קוראים לי ראן מחבוב ... דרישת שלום חברים, מישראל.
אני אוהב את מה שאני עושה ,
רן חובב
קישורים: "משבר" בוויקיפדיה:
"כסף" בוויקיפדיה :
רן חובב אינו יועץ השקעות ,עוסק בניתוח טכני ומגמות כלכליות חובב רן עשוי להיות בעל עניין אישי בנכסים הפיננסים המוזכרים בסקירה זו. אין לראות בנכתב בה הצעה או ייעוץ לרכישה ו/או מכירה ו/או החזקה של ניירות ערך והוא אינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. בגדר דעתו אישית בלבד ואין להיסמך עליה או להסיק כל מסקנה בגין נקיטת פעולות מסוימות ,אין להעתיק או לשכתב.
אין תגובות:
הוסף רשומת תגובה